Articole Populare

Doar o buruiană sau o plantă nerecunoscută pentru îmbunătăţirea sănătăţii?

Multă lume smulge această plantă din grădină, considerând-o pacoste. Dar, de fapt, are multe beneficii pentru sănătate şi este populară în mai multe bucătării din întreaga lume.

1

Iarba grasă (Portulaca oleracea) are frunze cărnoase, suculente şi tulpini cu flori galbene şi creşte în diverse condiţii, de la solul fertil din grădină, până la cele mai sărace şi aride zone, chiar şi pietroase. Robusteţea ei este demonstrată de faptul că seminţele pot rămâne viabile, îngropate în sol până la 40 de ani.

Ea îşi are originea în Persia şi India, dar acum este comună în întreaga lume şi se consideră că oferă diverse beneficii pentru sănătate.

Studiile au arătat că are un nivel mai ridicat de antioxidanţi decât spanacul şi concentraţii mai mari de acizi graşi omega-3 decât unele uleiuri de peşte, având avantajul suplimentar de a fi potrivită pentru vegani şi vegetarieni.

Antioxidanţii sunt extrem de benefici pentru sănătatea noastră, contribuind la reducerea bolilor de inimă, aterosclerozei, cancerului, pierderilor de memorie, precum şi legate de îmbătrânirea populaţiei, pierderea vederii, precum şi stimularea sistemului imunitar.

Acizii graşi omega-3 sunt antiinflamatori puternici, recunoscuţi pentru rolul important pe care îl au în reducerea riscului de artrită reumatoidă, bolii Alzheimer şi demenţei, astmului, bolilor de inimă şi depresiei.

Este o sursă extrem de bogată în vitamina A, care poate combate, de asemenea, anumite tipuri de cancer şi îmbunătăţi sănătatea ochilor. O porţie de 100g de iarbă grasă poate oferi la fel de mult ca 44% din doza recomandată de vitamina A.

purslane3

Iarba grasă conţine, de asemenea, vitamina C şi complexul de vitamine B, inclusiv riboflavină, piridoxină, niacin, carotenoide şi mai multe minerale, inclusiv fier, magneziu şi calciu.

Iarba grasă începe să-şi piardă calităţile sale nutritive imediat după recoltare. Dacă nu aveţi o grădină mare sau dacă vă e teamă că plantarea ierbii se va răspândi în întreaga grădină de legume, încercaţi s-o creşteţi în spaţii închise, la fel ca microplantele. Tot de ce aveţi nevoie este un container gol, pământ de flori, seminţe de iarbă grasă şi un pervaz însorit. Semănaţi seminţele, păstraţi solul umed (evitaţi supra-udarea) şi urmăriţi cum creşte.

În Orientul Mijlociu este ceva obişnuit să găseşti această plantă în vânzare în pieţele locale, fiind folosită în multe feluri de mâncare. Este considerat a fi un aliment răcoritor în zonele cu climă caldă.

Este, de asemenea, utilizat pe scară largă în unele preparate mediteraneene. O puteţi sota cu ceapă, usturoi şi roşii sau puteţi face o salată cu ulei de măsline şi suc de lămâie proaspăt stors. Este un ingredient foarte sănătos, adăugat în supe sau smoothie-uri. Dintr-o dată nu mai seamănă a buruiană.

Reţineţi că femeile gravide sunt sfătuite, de obicei, să evite consumul de iarbă grasă.

UN PUTERNIC ANTIOXIDANT

Mai mult decât atât, iarba grasă este plină de două tipuri diferite de pigmenţi alcaloizi – beta-cyanis roşiatic şi betaxantina galben, care sunt în acelaşi timp şi oxidanţi puternici şi antimutageni.

Cu toate beneficiile nutriţionale şi cu sumele mari de bani pe care le cheltuim pe suplimentele pentru sănătate, iarba grasă ar trebui să obţină statutul de aliment zilnic pentru îmbunătăţirea sănătăţii.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Sursa: healthy-holistic-living.com

Autor text:  Sănătoşi.com

Printare
error: Content is protected !!